Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výběr vhodných autochtonních kvasinek pro výrobu vína
Krátká, Veronika ; Babák, Libor (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce byl výběr vhodných autochtonních kvasinek pro výrobu vína. Testované kvasinky byly izolovány z hroznů, které poskytlo vinařství Maňák Žádovice. Dále byly testovány kvasinky, izolované v rámci diplomových prací z let 2009 – 2012, a pro srovnání jedna komerční kvasinka. V teoretické časti je kladen důraz na technologii výroby vína, zejména na kvašení. Dále je práce zaměřena na kvasinky, jejich metabolismus a taxonomii. Byl popsán princip metody PCR-RFLP, a princip metod využitých pro charakterizaci vlastností kvasinek. V rámci experimentální části byla provedena izolace kvasinek, jejich identifikace pomocí RFLP-PCR a byly provedeny fyziologické testy pro výběr nejvhodnější kvasinky do procesu výroby vína.
Vůně a chuť vína
Tesařová, Marika
V bakalářské práci je popsána obecná charakteristika révy vinné, technologické postupy při výrobě vína, metody hodnocení vína a s nimi spojené legislativní požadavky. Hlavní část práce popisuje vznik aromatických látek a rozdělení aromatických skupin vína. V každé skupině jsou zastoupeny aromatické látky zodpovědné za dané aroma a zástupci odrůdových vín společně s doporučovaným pokrmem. Obecně lze říct, že bílá odrůdová vína jsou vhodná kombinovat s bílým masem – drůbeží, telecí, popř. rybí, kdežto vína červená jsou doporučovaná k masu tmavému – hovězí, zvěřina. Celkové aroma vína může být vedle primárních faktorů (půda, odrůdové vlastnosti, klima) ovlivněno řízením technologických postupů při výrobě vín.
Vliv různých metod zákvasů révových moštů na jakost vína
Koubek, Jan
Práce se zabývá různými metodami kvašení révových moštů. Popisuje jed-notlivé metody zakvašení, kvasinky, alkoholovou fermentaci a terroir. Byl zpracovány dvouletý pokus, při kterém byly vyrobeny vzorky vín ze stejných odrůd. Rozdíl ve výrobě byla pouze metoda zakvašení moštu. Ostatní kro-ky při výrobě vína byly totožné, aby jediný rozdíl ve vyrobených vínech byla pouze metoda zakvašení. Získané výsledky jsou přehledně zpracovány a zhodnoceny včetně aroma-profilů a profilů vín.
Vinařská obec Vrbice
Kučera, Tomáš
Tuto bakalářskou práci jsem zaměřil na vinařskou obec Vrbice, zmiňuji její historii, viniční tratě a odrůdy révy vinné, které se zde pěstují. Zaměřil jsem se také na klimatické a půdní podmínky. Dále jsou zde popsány typické odrůdy pro danou lokalitu a místní pěstitelé a vinaři. V závěru jsou přiložené chemické a senzorické analýzy vybraných vzorků vín.
Charakteristika vinařského regionu Znojemska
Fruhvirt, Stanislav
Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku vinařského regionu Znojemska, zabývá se jejími půdními, geologickými a klimatologickými podmínkami významnými pro pěstování révy vinné. Hlavní část práce se zaměřuje na rozdělení viničních tratí a obcí znojemského regionu a na jejich odrůdovou skladbu. Jsou popsány trendy vývoje odrůdové skladby. Závěrečná část se věnuje také fenoménu zvanému terroir a apelačnímu systému VOC Znojmo.
Vliv geologických a půdních podmínek na kvalitativní parametry vín
Kupsa, Jan
Cílem této dizertační práce bylo zodpovědět otázku, do jaké míry ovlivňují geologické a půdní podmínky kvalitativní parametry vín. Ve viniční trati Velká Vendule ve Velkých Žernosekách byly vybrány čtyři stanoviště s odrůdou Ryzlink rýnský s rozdílnými půdními a geologickými podmínkami. Stanoviště byla detailně popsána z pedologického hlediska. Z vín vyrobených jednotným vinifikačním postupem byly vyrobeny vzorky pro stanovení celkem 51 parametrů v letech 2012 až 2014. Získané hodnoty byly následně statisticky vyhodnoceny pomocí lineární diskriminační analýzy. Bylo zjištěno, že obsah prvků v půdě nelze jednoznačně dát do souvislosti s jejich obsahem ve vínech, zejména vlivem rozdílných klimatických podmínek v jednotlivých letech. I přes to bylo možné pomocí vybraných parametrů, konkrétně (D/H)II, 13C, B, Ca, K, Mg, P, katechin a trans-piceid, jasné rozdělení vzorků ze všech ročníků podle stanoviště. Tyto parametry lze označit za vhodné markery pro sledování původu vín ve vztahu ke geologickým a půdním podmínkám.
Porovnání klonů odrůdy Tramín po stránce kvalitativní a kvantitativní
Hub, Pavel
ABSTRAKT Cílem této práce bylo zhodnotit kvalitativní a kvantitativní parametry u klonů odrůdy Tramín. Na úvod popisuje odrůdu Tramín, její původ, rozšíření, mutace a klony a věnuje se také problematice požadavků na stanoviště, odolnosti odrůdy, pěstitelským vlastnostem a klimatickým podmínkám v oblasti pokusné viniční trati. V samotném experimentu jsou pak popsána fakta k jednotlivým analýzám klonů s uvedením metodiky, popisem stanoviště, na kterém byl proveden sběr hroznů a jejich vyhodnocení. Vzhledem k výsledkům porovnávání jednotlivých klonů ze stejné lokality by bylo vhodné nezaměřovat se pouze na jeden klon, ale vždy alespoň na tři klony, které se budou navzájem podporovat. A to nejen při technologii výroby, ale i co se týká senzorických vlastností, kdy jeden klon podpoří ten druhý či třetí v tom, co jednomu klonu chybí. Bude jistě vhodné se také zaměřit na závislost mikro klimatických podmínek, půdních podmínek aj. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Tramín s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Dle dosažených výsledků bych navrhoval zaměřit se na pěstování klonů francouzský, a to klon 47 a 1077, které poskytují příjemnou kořenitost a také na klon 46-106, který dává vína květinových tónů, ovocnosti a jemnou aromatickou. poněvadž se navzájem velice dobře doplňují jak po stránce výnosů, tak i z hlediska kvality a aromatiky vyrobených vín.
Vliv různých metod zákvasů révových moštů na jakost vína
Koubek, Jan
Práce se zabývá různými metodami kvašení révových moštů. Popisuje jed-notlivé metody zakvašení, kvasinky, alkoholovou fermentaci a terroir. Byl zpracovány dvouletý pokus, při kterém byly vyrobeny vzorky vín ze stejných odrůd. Rozdíl ve výrobě byla pouze metoda zakvašení moštu. Ostatní kroky při výrobě víny byly totožné, aby jediný rozdíl ve vyrobených vínech byla pouze metoda zakvašení. Získané výsledky jsou přehledně zpracovány a zhodnoceny včetně aroma-profilů a profilů vín.
Vinařství v okrajových oblastech Moravy
Jelečková, Radka
Bakalářská práce se zabývá vlivem geologických a klimatických podmínek na révu vinnou. Konkrétně se zabývá nejseverněji položenou vinařskou obcí ve Znojemské podoblasti. Jedná se o vinařskou obec Kojetice na Moravě. V práci je uvedena historie vinařské obce, její klimatické a půdní podmínky, viniční trať, odrůdová skladba a způsob vedení révy vinné. Součástí je i popis významného pěstitele a výrobce révy vinné v dané oblasti. V praktické části se zabývá chemickou a senzorickou analýzou charakteristických vín z dané oblasti.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.